smakensombaken.blogg.se

Så kan det gå.

Publicerad 2015-09-30 10:01:00 i Allmänt,

För mig att gå på toaletten på morgonen utan att skynda mig är ovanligt numera. Nellie vaknar direkt när jag går i från henne. Ibland har hon sovit så länge att hon helt plötsligt kommer på att hon nästintill dör om hon inte får mat på sekunden. Elina vaknar oftast samtidigt och vill ha ny blöja, samt frukost. Om Elina ska va på dagis klockan nio så ska vi helst gå upp i klockan sju för att det ska bli i lagom takt, halv åtta och det blir nästan för stressigt. 08.40 är det lagom att börja ta på ytterkläder för det dröjer oftast 10 till 15 minuter innan det är klart och vi bor knappt 3 minuter från dagis. Oftast går det bra men allting tar tid så det gäller att skynda långsamt. I morse spydde och bajsade Nellie ner sig så hon fick faktiskt ett bad klockan sju på morgonen. Vi badar henne annars en gång i veckan och det brukar bli lör eller söndagar. Jag har henne i bärsjalen nu med. Gått bra att avända den när jag lämnar Elina på dagis. Det ända trixiga är att knyta den tillräcklig hårt men jag börjar få till det bättre.
 
Jag är förkyld annars och dom andra i familjen är friska. Det sätter sig alltid som ledvärk i mig och i munnen. Har två visdomständer som inte är klara än så när jag har förkyldning i bihålorna så värker det i käkarma. Idag mår jag iaf bättre och har fått tillbaka lusten. Igår låg jag helt död i soffan. Lyckades samla kraft till att vara ute i 2 timmar med Elina iaf och så fick Elina följa med Andreas hem till farmor och farfar efteråt så jag fick vila mer.
 
Ska ta med Elina till syrran sen. Sara ska ha ljusparty ikväll så det ska bli trevligt. Jag ska kolla runt lite efter lägenheter nu. Hoppas vi kommer få en hyreslägenhet innan februari iaf. Helst vill jag att vi flyttar innan jag börjar jobba igen men det blir ju bra hur det än blir. Ska passa på att spela tv-spel och laga mat nu med medans Elina är på dagis. Får bli chili corn carne, jag gillar verkligen den rätten. Tingiling.
 
i lördags, i trädgårdsföreningen.
 
 Nellie blev då 5 veckor.
 
I söndags i Valla med en del av familjen Franzen.
 
Där hälsade vi bland annat på kaniner.
 
 Vi tittade på traktor och Elina fick sitta på axlarna hos både pappa, Bosse och Lotta.
 
 Hemma fick vi efteråt besök av fabror Stefan och hans tjej. Nellie försökte få uppmärksamhet under samtalet, så himla gulligt att se.
 
Elina över Nellie under. Lika men ändå inte.
 
Som syrran nämnde, håller jag med om att Nellie har mer haka och lite mer uppåt näsa, sen ser jag att Elina är något rundare i ansiktet och har längre fransar men ibland är dom lika så det är slående också. Nu ljög jag Elina har inte längre fransar utan tjockare, jag har sett på Nellie att hennes är långa med. På tal om det, kan ni tänka er hur många gånger Elina kommer höra frågan sen när hon bli stor, om hennes fransar är riktiga! Jag undrar fortfarande hur det är möjligt att hon fick dom där super vackra fransarna.
 
 
 

En jobbig känsla.

Publicerad 2015-09-24 10:30:12 i Allmänt,

Det kändes så himla jobbigt nu att Elina inte fick gå på dagis idag heller och jag hade verkligen behövt vila idag.  Det kunde ha varit värre och jag hade aldrig haft hjärta att skicka Elina till dagis, en dum risk mot oss alla. Skillnad om jag hade jobbat då hade jag inte haft nått val. Det som blir tråkigt är att hon inte ska till dagis igen förens nästa tisdag, så hon blir hemma i en vecka. Jag tycker synd om henne, den gemenskapen ett barn får på dagis är enligt mig väldigt viktig.
 
Iaf igår när vi var hemma såg jag till att vi kom ut 1,5 timme på förmidagen och ytterligare 1,5 på eftermiddagen. Idag får vi se, just nu är det skönt att vara hemma och jag låter Elina sitta framför paddan nu. Ska träffa Anna och Felix sen iaf och det ser jag fram emot. Dom var här med Marie igår, full fart på båda barnen och vädligt mysigt. Bra träning för Elina. T.ex blev Felix rädd när Elina skrek så då är det bra läge att förklara för Elina att det är skrämmande när hon skriker så där högt och skarpt. Bra träning för mig att förklara att 1-åringar inte har förståelse för vissa saker.
 
Det har gått bra allting sen Nellie föddes. Amningen framförallt går bra och jag har mycket mjölk den här gången. Igår testade jag äta spaghetti och köttfärsås och det gick hur bra som helst fast det är både peppar och lök i. Elina vet jag att hon var känslig mot både kryddor och lök men Nellie har jag misstagit mej med. Svårt att veta när hennes magknip kommer och går. Tacksam för hon får sova ofta 3 timmar i stöten men ibland har hon vaken timmar där hon har ont och kämpar mycket och även när hon försöker sova. Bland annat i natt så då får jag hjälpa henne och ge nappen så gott jag kan (den spottas ut när hon får kramp). Det är bra att den finns och tröstar. Därför blir jag trött och idag hade jag ont i ryggen och huvudet så fick tacka nej till promenad med Michelle som vi skulle gått på.
 
Det går bra med Elina också. Hon har en hel del utbrott men jag har lärt mej att hon behöver en kram då. Igår slog det mej att den där kramen är inte bara bra för henne utan även för mig. När jag blir frustrerad på hennes utbrott så lugnar det även mig när hon är sådär arg och vill ha en kram. Så hennes kramar innebär mycket för oss båda. Det får mig att förstå att hon tycker det är jobbigt med känslor lika mycket som en annan gör ibland. Nä nu ska jag göra annat. Tingiling.
jag skulle försöka ta en selfie på oss i måndags, hemma hos Malin.
 
Utanför Malin så målade vi en del med gatukriter.
 
Elinas sovställningar slutar aldrig upp att vara speciella.
 
Ute på innegården igår.
 
Bild på Nellie 4 veckor.

Bild på Elina när hon blev en månad. Alltså dom är inte lika men ändå sjukt lika.
 
som här är Elina nån månad med
Nellie.
 
Elina
 
Nellie
 
 
 

 
 

Idag blir Nellie en månad

Publicerad 2015-09-22 13:56:12 i Allmänt,

Tycker de sista två veckorna har gått otroligt fort. Jag har verkligen släppt kontrollen kring matlagning och städning. När jag var mamma ledig med Elina brukade jag städa två gånger i veckan. Jag kan hålla på i flera timmar, komma på massa ställen som behöver torkas ut, skura lite extra. Idag var det smutsigt hemma men jag valde gå en promenad, sen valde jag att gå hem till Lotta och Bosse för att träffa Anna och hennes son Felix. Kom hem nu vid ett och avsatte en 40 min på att städa. Det är inte likt mig som är van att hålla på flera timmar. Och så bad jag Andreas laga mat för jag orkar inte och har noll lust. Har fortfarande lite kvar att göra men det försvinner ingenstans och det känns inte viktigt. Sen kommer det bli viktigt att städa när Nellie kryper, vintern är här och om vi fortfarande bor här 4 personer på 82 kvadrat.
 
Det är faktiskt skönt att släppa taget saker och ting. Jag har faktiskt börjat passa på när jag är hemma själv med Nellie att göra sånt jag vill, som att se serier, spela tv-spel. Det är lite lyxigt och det är en liten period i livet det kommer vara så här så jag njuter. Nellie börjar redan vara lite mer vaken. Oftast när jag har matat henne. Ler för fullt gör hon och försöker göra lite läten ibland. Världens mysigaste stunder när man får se henne le och vara vaken.
 
Elina är världens snällaste syster fortfarande. Tänk att jag trodde hon skulle bli avundsjuk! kanske hon kommer bli det senare. Hon var så himla rolig härom dan när jag sa: Är du lika stark som Bamse, och hon svarar: När som lille skutt. Jag ska hämta henne strax på dagis. Vet inte om vi ska hänga med syrran eller hur det blir. Jag orkar nog inte dra hem till dom iaf. Är lite sugen på att måla, pyssla med Elina här hemma, får se om hon är det med. Tingiling.
 
för ett år sedan såg vi ut såhär. Jag saknar mina kläder!!! Men har accepterat att min kropp inte vill gå ner i vikt just nu.
 
Elina såg annorlunda ut då med.
 
 
 

Tacksamhet.

Publicerad 2015-09-15 10:09:00 i Allmänt,

Jag är tacksam att Elina får gå på dagis idag. Det regnar ute och själv har jag alls ingen lust att gå ut, medans dagis är ett ställe där man går ut även om det regnar. Jag minns själv att det var roligt att leka ute när det regnade, när jag var liten. Jag har sagt till Andreas att vi ska skaffa regnkläder själva så vi kan gå ut i regn med. Det finns inget dåligt väder bara rätta kläder. Det är ändå tacksamt för Nellie har ont i magen och det är lättare för mej att ta hand om henne här hemma.
 
Jag tror inte det är kolik eller kanske är det kolik på gång? Hon har ju haft magknip som kommit och gått. Förra veckan hade hon två dagar där hon hade ont sen släppte det och så kommer det tillbaka. Det är lika obestämd som vädret. Nu har hon haft väldigt ont sen igår och skriker när hon tappar nappen och det gör hon när hon får så ont och behöver skrika. Jag har köpt miniform, sempers, börjat ge massage, försöker rapa efteråt (dom säger att det inte behövs längre) jag fortsätter undervika lök och större mängder kryddor. Med andra ord gör jag vad jag kan. Med Elina hade jag otroligt mycket skuld, det har jag inte nu. Jag hade också mycket ångest över tiden, att det kunde hålla på i tre månader medans jag nu har mycket lättare att ta en dag i taget. Jag känner otröstheten även nu men den har inte ihjäl allt det känslomässigt postiva.
 
Det har blivit bättre med Elina de sista två dagarna. Jag fick rannsaka mig själv med sånt jag inte gillar i mitt beteende. Det har varit mycket tjat och gapande på henne, då hon klättrar överallt, tjatar samma saker hela tiden, får utbrott och testar gränser. Det var en vän till mig som sa att hon var glad att hennes barn var sent i talet för hon fick agera efter att barnet inte förstod och då insåg jag att Elina har utvecklad sitt tal så pass bra att för mig är det lätt att undermedveten tänka att hon är 3 år gammal och förstår mycket mer än vad hon faktiskt gör. Det är tufft för Elina med att vara i den här utvecklingsfasen, det märks för att hon frågar ofta efter en kram, specielt när hon är arg och ledsen. Hon kan vara mitt i världens utbrott över en skitsak och sen kommer det: Jag vill ha en kram. Vi neker henne aldrig det och jag är glad att hon ber om en, att hon känner att det är det hon behöver och nästan alltid får tillgång till dom.
 
Ja jag har fått mina utmaningar i vardagen, där man känner sig som bläckfisk och ändå inte räcker till. Mottot är att skynda långsamt. Jobbet är att vara hemma och ta hand om dessa två ögonstenar. Jag njuter jättemycket fastän alla dagar är olika. Det är inte bara utmaning, rätt som det är som när jag tog med flickorna till busfabriken så sov Nellie i fem timmar och då fick jag mer tid till Elina. Men klart när hon väl vaknade så krockade det med att vi satt och fikade, tappade glassen på kläder/golv, Nellie var hungrig och sket ner sig samtidigt så tiden är olika hur det är med.
 
Sen har jag varit med om att jag glömt blöjor till Elina (när hon bajsade) och ombyte till Nellie (så det blev en liten kissfläck på bodyn) men det har löst sig.  Lätt annars att få panik och ångest över såna saker. På tal om blöjor och Elina så kissade hon på pottan både igår och i lördags så jag försöker bli bättre på att erbjuda pottan. Men jag tvingar henne aldrig om hon säger nej utan det är viktigt att det får bli i hennes takt. Nä nu ska jag fortsätta leta lägenheter och göra intresseanmälan innan jag intar soffhäng med Nellie. Ha en fin tisdag gott folk. Tingiling.
 
I måndags åkte vi buss och tåg till Mikaela i Mjölby och tog denna bild.
 
Jag myser med Nellie.
 
och det gör även storasyster, så fort hon får chansen.
 
Elina fick håret klippt 3 cm i fredags.
 
i lördags klädde vi upp oss för att gå på Michelles babyshower
 
Michelle var vacker som blomma och jag stolt som en smältande isdrottning.
 
Efteråt firade vi Alex som fyllt 17 år och hade kräftskiva.
 
och det avslutades med spelkväll. Fina människor det där gänget.
 
På söndag kom Josefine och Krille förbi, det blev lite babymys med förstås.
 
Igår var jag ute och lekte en stund med Elina.
 
 
 
 
 

Hej och ho ur vår bubbla.

Publicerad 2015-09-03 09:28:00 i Allmänt,

Dagarna går fort när man går hemm så här allihopa. Vi har det bra. Andreas har hållt på att fixa med det sista i köket, idag ska han måla några väggar. Vi har bestämt att vi vill leta efter lägenhet. En hyresrätt att landa i tills vi hittar någonstans där vi vill slå till ro på riktigt. Vi har ju vetat sen vi fick Elina att denna lägenhet som vi bor i är en vi har tänkt på i några år. Jag trivs här, egentligen gillar jag inte T1 men jag gillar hur avståndet till allt ligger.
 
Nellie mår bra. Hon har känslig mage precis som Elina hade och fixar inte när jag får i mej peppar, tror det är desamma med lök och andra kryddor så jag jobbar på att försöka plocka bort. Får göra stickprov ibland för att se. Jag har inte alls lika mycket dåligt samvete som jag hade med Elina kring vad jag äter och kan orsaka magknip. Det är trist när det händer för Nellie blir väldig tuttig, vaken och man ser på henne att hon har ont. Det värsta är att det håller i sig i flera timmar efteråt. Jag gör iaf vad jag kan och får praktisera att ta en dag i taget.
 
Igår sattes det på prövning att ha två små att gå på stan med. Jag har vetat innan att jag ska räkna med att gå en kvart- 30 min tidigare om jag har en tid att passa, eller förstånd att inse att stressa är meningslöst. Igår iaf det sista jag gjorde innan Andreas släppte av oss i stan, när vi hade varit iväg hos hans föräldrar, var att tanka Nellie full på mat och byta bajsblöja. Det tog knappt 30 min så var hon hungrig igen och luktade bajs. Bara att hitta en toalett där dubbelvagnen går in är en utmaning. När det är gjort och jag sitter och ammar i en galleria så bajsar hon igen. 40 min efter det och vi precis har klivit innanför dörren hemma, så vill hon ha mat igen och stinker bajs (4 bajsblöjor på 3 timmar) Jag började iaf med att amma henne, väl medveten om jag hade matvaror som skulle packas upp, mat som skulle lagas, Elina som skulle äta och mitt i allt ställer sig Elina och bajsar hon med) Det gick bra, men där har vi exempel på att man kan lägga ner allt med stress och gilla läget.
 
Hon växer som hon ska Nellie. 300 gram på sex dagar, tror hon har gått om ca ett halv kilo sen hon kom ut och vuxit 2,5 cm. En liten knubbis, precis som små bebisar ska vara. Jag älskar att lukta på henne och igår kväll tänkte jag det var så himla skönt att hon sov i sin säng. Tills suget kom och jag såg henne röra på sig lite grann, så kom hon i min famn fast hon inte hade gjort i från sig ett ljud av missnöjdhet. Elina är fortfarande superfin mot sin syster, det värmer hjärtat att se.
 
På tal om Elina så har hon varit hemma 3 veckor från dagis nästan nu. Vissa dagar är det världens trotskrig här hemma och andra funkar bättre. Jag och Elina funkar bäst när vi kommer utanför ytterdörren tillsammans och gör saker ihop. Det är lätt ibland att tänka att Elina förstår mer än vad hon gör då hennes språk är väldigt välutvecklad för hennes ålder och det är svårt att veta var och hur man ska sätta gränserna ibland. Hon är världens finaste Elina och jag hoppas hon ska få komma tillbaka till dagis nu på tisdag, där får hon ju en gemenskap som inte vi kan ge, med lek, bus och aktiviteter som stimulerar på en annan nivå.
 
Oj jag har massor att skriva om men inget viktigt egentligen. Jag har massor med saker att se fram mot hösten. Ska lägga in lite bilder här och vänta in ett samtal från försäkringskassan. Ha det gott. Tingiling.
 
Syrrans första möte med Nellie.
 
Äldsta barnet (17 år i morgon)  möter yngsta. Tänk honom bytte jag blöjor på en gång i tiden.
 
Fina Simone. Henne får jag med tillbaka blickar ifrån när hon var en liten knodd.
 
Första promenaden utomhos, förra veckan.
 
Likheterna mellan Elina och Nellie som nyfödda.
 
Föresten så här såg det ut klockan sju på morgonen dagen efter Nellie föddes. Jag hade sovit 20 min i tre omgångar, från ett på natten till sex på morgon. Hormornerna gjorde mej klarvaken.
 
Matilda fotade Elina förra onsdagen och jag älskar minspelet hon gör.
 
Matilda myser med tjejerna i famnen.
 
Elina umgås med Nellie.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela